Pörköltkészítés cigányosan

Tudni kell, hogy  a cigányság nagyon jól ízesítve készíti ételeit, bátrabban használja a fűszereket - főleg mennyiségi alapon - mint a magyarság. A pörköltkészítésnél különbség még az, hogy kevés vízzel főzik az ételt, csak annyit raknak rá pótlásként, amennyire feltétlenül szükség van.
Hagymából is sokat használnak, így az étel jó szaftos, markáns ízű. Szeretik a csípős ízeket, szinte semmiből nem maradhat el a csípőspaprika, pörköltnél a köret főleg a nokedli, ami sokszor kevesebb tojással készül, mint a magyaroknál, és pörköltköretnél rendkívül népszerű még a tarhonya. A másik különbség még a mennyiség. A cigányság egéradagokhoz nem kezd hozzá. Nagyok a családok, az étvágy meg jó, főleg a húsos ételhez - mint, szinte mindenkinek. Különbség még, hogy imádják a lecsót, a lecsós ízeket szinte minden pörköltben, tehát ez elengedhetetlen alkotórésze télen-nyáron ennek az ételfélének. 


 2 kg sertéshús, vagy bármilyen hús, vagy 3 kg baromfi
5-6 3 fej szép vöröshagyma, 
15 dkg zsír
4-5 evőkanál fűszerpaprika, 
1-2 evőkanál csípős paprika, 
1-2 kávéskanálnyi őrölt bors 
2-3 db zöldpaprika
2-3 db paradicsom 


1 csípőspaprika
A húst szépen felkockázzuk, a zsírt egy nagy edényben felmelegítjük, a vöröshagymát felaprózzuk, rádobjuk a zsírra megpirítjuk üvegesre, rátesszük a fűszerpaprikát, összekeverjük - akár lezúzva is, majd a húst is. Ekkor megsózzuk belerakjuk az erős paprikát,a  és fedő alatt takarékon főzzük puhára,Mindig csak annyi vizet pótolva, amennyi nagyon fontos. Mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a paprikát-paradicsomot, borsozzuk, ha szükség van rá sózzuk is. 

Galuskával készítjük, ami kevesebb tojással készül, mint a magyar otthonokban.

1 kg liszt
2-3 tojás
4-5 dlg víz
kávéskanálnyi só
A sózott lisztet összekeverjük a tojással, vízzel, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk, ha már jó, akkor forró, sózott vízbe szaggatjuk, hagyományosan deszkáról, de galuska lesz belőle akkor is, ha netán nokedli szaggatóval dolgozunk. :)
loading...

Megjegyzések