Ezért imádják sokan a töpörtyűt! Aki rendszeresen eszi, ritkán látja az orvost!Rengeteg pozitív egészségügyi hatása van.

A töpörtyű fogyasztása ugyanis kevesen tudják, de rengeteg jótékony hatással van a szervezetre. Talán nem véletlen, hogy akkoriban nagyon ritkán látta az orvos.
A szalonnáról már régóta tudnivaló, hogy nagymértékben megerősíti az immunrendszert, mivel rengeteg benne az Omega-6 zsírsav.
Képes a koleszterinszint csökkentésére, és javítja a szervezetünk elleálló képességét.
Sokan mondják, hogy a zsírok fogyasztása egészségtelen, de ez nem így van. Legalábbis nem teljesen így van.
Zsírok kis mennyiségben jótékony hatással vannak a szívre és a véredényekre, a szalonna szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódásait, beleértve a szívizmot is és az érnyomást.
A dohányosoknak jó, ha fogyasztanak kis mennyiségű szalonnát, mivel az szelént tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt.
Így a dohányzás okozta károsodások részben csökkennek.
A szalonna az alkoholmérgezést is enyhíti, mivel a gyomorfalat zsírral vonja be, így megakadályozza az alkohol gyors felszívódását.
A disznózsírt időtlen idők óta használják a népi orvoslásban.
A népi gyógyászat ugyanis mindig is jobban tudta, hogy mi kell a szervezetnek, ráadásul mellékhatásoktól mentesen, nem úgy, mint a modern gyógyszerek.
A lényeg, hogy finom és friss zsírszalonnát vásároljunk a hentesnél, és már foghatunk is neki. 10 kg szalonnából 5-6 kg zsírunk, és kb. 2 kiló töpörtyűnk lesz.
Nagyon könnyű elkészíteni.
A szalonnát vágjuk kb. 2 centis kockákra, tegyük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deciliter vizet öntsünk hozzá. A víz azért szükséges, mert a szalonna a gőzben jobban megpuhul, és több zsírt enged ki.
Kis lángon sütögessük, olvasszuk, és közben kavargassuk folyamatosan, főleg a vége felé.
Ne hagyjuk, hogy a töpörtyű teljesen lesüljön, mikor már nem habzik a zsír és letisztult, merőkanállal kezdjük eltávolítani egy részét egy másik edénybe.
Akkor leszünk készen, amikor az aranybarna töpörtyű szépen a fehér zsír tetején marad.
OSZD MEG másokkal is!
loading...

Megjegyzések