Orbán Viktor: Bezárnak az iskolák, digitális oktatás jön

A mai napon tíz akciócsoportot állítottam fel: van egy oktatási, járványügyi, nemzetközi koordinációért felelős, kommunikációs, rendkívüli jogrendért felelős, pénzügyi és gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot is – jelentette be Orbán Viktor péntek este.
Arra számítunk, hogy a gazdaság hamarosan megáll és újra kell indítani
– mondta a miniszterelnök.
Mint mondta, ami a laborkapacitást illeti: több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitás áll rendelkezésre. Sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő ellátást nyújtanak a berendezések, közölte Orbán.
Izraelből sem lehet külföldieknek belépni Magyarország területére, az onnan hazatérő magyaroknak vállalniuk kell kéthetes vesztegzárat.
Az életünk legalább néhány hónapra változik majd meg, fogalmazott a miniszterelnök, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell. Az oktatási akciócsoport javaslatai értelmében
március 16-tól (hétfőtől) új oktatási munkarend lép életbe, melyet tantermen kívüli digitális munkarendnek hívnak.
Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, az igazgatónak be kell mennie, a tanároknak is folytatni kell a tanítást digitális eszközökkel, aki tudja otthonról, aki nem, az az iskolából.
Így a tanulók tudnak tanulni, a tanárok tudnak tanítani, így jó eséllyel a szokott rendben meg lehet majd tartani az érettségiket.
Orbán azt kéri, hogy a gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, hiszen a járvány a fiatalokat nem veszélyezteti, míg az idősek „komoly bajba kerülhetnek”.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek délután közölte, hogy minden parlamenti párt egybehangzóan bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen. A miniszter elmondta, hogy ezt fogja a kormánynak tolmácsolni, és 24 órán belül döntést is hoznak. Gulyás közölte: az operatív törzsnek van egy szakmailag megalapozott véleménye, e szerint hazánkban a megbetegedések száma az egyik legalacsonyabb Európában, ami önmagában nem indokolná az iskolák bezárását.
Ugyanakkor elmondta, hogy azt is látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a gyermekeiket, és ebben a helyzetben arra kell tekintettel lenni, hogy a védekezéshez úgy tudjanak hozzájárulni, hogy a polgárok számára a lehető legmegnyugtatóbb legyen.
Nagyot fordult a kormány álláspontja az utóbbi napokban a témával kapcsolatban, ugyanis szerdán Gulyás még úgy fogalmazott:
nem biztos, hogy bármit megelőznénk a bezárással, hiszen teljesen kizártnak tartjuk, hogy a több millió iskolás korú gyerek otthon maradna, és nem menne ki az utcára.
A veszélyhelyzet elrendelésének egyik intézkedése így csak az egyetemek bezárása volt, amit a külföldi hallgatók számával magyaráztak.
A pedagógus-szakszervezetek az elmúlt napokban folyamatosan követelték az iskolák bezárását, Orbán ráadásul azt mondta: nem kapnak fizetést a tanárok, ha a járvány miatt be kell zárni az iskolákat. A szakszervezetek szerint ez nonszensz.
A kormányra elég nagy nyomás nehezedett amiatt is, hogy a régióban egymás után zárták be az iskolákat. Legutóbb a horvát kormányfő közölte, hogy a koronavírus-járvány lassítása céljából hétfőtől két hétre bezárják az iskolákat és az óvodákat is, de a szomszédos országok majd mindegyike így döntött már.
loading...

Megjegyzések